Archives |
Back to Blog
Iedereen heeft invloed20/7/2020 auteur Simone van DijkWelke baan je ook doet, je ontkomt er niet aan: je zult moeten samenwerken. En dát is soms knap lastig. Beslissingen worden niet genomen. De klusjes blijven liggen. In deze 6-delige blogreeks vertel ik graag over succesfactoren voor een goede teamsamenwerking. Vandaag alweer deel 5: initiatief nemen. Vorig jaar was ik betrokken bij een team werkzaam in de logistiek. Ik betrapte me erop dat ik eigenlijk al moe werd bij de gedachte dat ik een afspraak met hen had. Toen dacht ik ‘wat zegt dit over mij, op welke knop drukt dit team bij mij’. Het zijn allemaal leuke mensen om mee samen te werken en bij elkaar in een team vragen ze veel energie en zijn vooral de leidinggevende en ik heel hard aan het werk zonder voortgang. Passief teamTerwijl ik hierover nadacht realiseerde ik me dat de energie uit het team was. In gesprekken gedroegen ze zich afwachtend. Ze namen zelf geen beslissingen, elke keer weer werd een appèl gedaan op de leidinggevende of mij om een beslissing te nemen. Er werd gewezen naar de directie en andere teams, veel gemopper. Terugkerend thema was het besluit van de organisatie om een andere koers te gaan varen. Een koers die kansen bood om met meer verantwoordelijkheid en naar eigen inzicht doelstellingen te behalen. In plaats van hierover mee te praten namen ze een afwachtende houding aan. Mijn inzicht: het team draait in rondjes, beslissingen worden niet genomen en belemmerende overtuigingen. Met dit inzicht besloot ik het thema invloed met ze te bespreken; ervaart men voldoende ruimte om initiatief te nemen? Ik ben dit gesprek aangegaan met in de achterzak de cirkel van invloed en de cirkel van 8.
TeamsessieTerug naar het team werkzaam in de logistiek. Als onderdeel van de teamsessie heb ik ten eerste getoetst of de afdelingsdoelstellingen samen met de rol, taak en verantwoordelijkheid helder was. Beschikte iedereen over dezelfde informatie? Hierbij dien ik op te merken dat de doelstelling zijn vastgesteld door de organisatie. Denkend vanuit de cirkel van invloed; het team heeft geen invloed gehad op de besluitvorming maar is wel betrokken. Met de toets of iedereen over dezelfde informatie beschikte, ontstond er ruis en heb ik de leidinggevende uitgenodigd om de doelen van de afdeling concreet toe te lichten en vragen te beantwoorden. Om ook aandacht te besteden aan het waarom en de achterliggende gedachte van de genomen besluiten. Op deze manier gaf ik alle teamleden de verantwoordelijkheid om de informatie tot zich te nemen en bij onduidelijkheden vragen te stellen. Er volgde een verhelderend en gelijkwaardig gesprek. Vervolgens heb ik de vraag gesteld of ze als team verantwoordelijkheid wilden nemen voor deze doelstelling. Wat bleek, het team was het eens met de doelstelling maar oneens over de wijze waarop dit bereikt moest worden. Een verhelderend inzicht. Het team ervaarde onvoldoende invloed op de wijze waarop de doelstelling bereikt moest worden (rol en taak) en wilde hier geen verantwoordelijkheid voor nemen. Ze hebben dit echter niet uitgesproken, ze kozen voor een passieve | afwachtende houding.
Hoe verder?Terug naar het team in de logistiek. Met dit inzicht moesten we een paar stappen terug om vervolgens weer vooruit te kunnen. Het team had zich uitgesproken en de angel was eruit. Dit gaf ruimte om aan het team te vragen hoe zij invulling wilden geven aan de teamdoelstelling. Dit leidde tot een bevlogen gesprek met nieuwe inzichten en creatieve ideeën. Energie kwam terug in het team ... en nee dit was niet in één sessie gerealiseerd. Door een pas op plaats te maken en aandacht te geven creëerden we draagvlak voor de lange termijn. LeestipDe cirkel van invloed (en van betrokkenheid) komen uit het boek 'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap'. Een aanrader! Ga het gesprek aan!
0 Reacties
read more
Back to Blog
Stel een kritische vraag ...13/7/2020 Auteur Simone van DijkWelke baan je ook doet, je ontkomt er niet aan: je zult moeten samenwerken. Ook als iemand in jouw ogen het werk niet goed (genoeg) doet , iemand twintig jaar ouder is of altijd luidruchtig. In deze serie blogs vertel ik graag over succesfactoren voor een goede samenwerking binnen en tussen teams. Eerder besteedde ik aandacht aan de succesfactoren 'een helder doel', 'gezamenlijke verantwoordelijkheid' en 'open communicatie'. Vandaag de vierde factor: respect voor verschil. 'Stille Willie' in de meetingJe zit in een meeting. Je moet met een paar collega’s een nieuw voorstel neerleggen bij de directie. Vandaag is de dag dat de verschillende ideeën uitgewerkt worden. De secretaresse voert, zoals gewoonlijk, het hoogste woord. Naast een paar ideeën brengt ze ook nog even de laatste ‘nieuwtjes’ uit het bedrijf ter tafel. De salesman gaat er gretig op in en kent er ook nog wel een paar. De voorzitter van de meeting gaat er een paar minuten in mee, roept de boel weer tot orde en gaat verder. Je kijkt om je heen: oh ja, 'die stille Willie' van Finance heeft dus wéér niks gezegd. Maar ja, er moet iemand bij zitten die budgetten kan toewijzen.
Kwaliteit vraagt om diversiteitVoor een efficiënte samenwerking heb je verschillende kwaliteiten nodig. Het is goed om diversiteit te hebben. Dat komt de kwaliteit altijd ten goede. Dat zegt niet dat het ook de makkelijkste weg is: Het zal schuren. Kritische vragen zijn soms lastig, maar wel nuttig... Maak het verschil inzichtelijk![]() Zelfkennis, zoals weten welke werkzaamheden goed bij jou passen, persoonlijke voorkeuren en stijl van werken en dit delen helpt in de samenwerking. Maar hoe goed ken je jezelf eigenlijk? En hoe goed weten andere mensen in jouw organisatie wat jou beweegt en hoe jouw ideale werkomgeving eruit ziet? Als onderdeel van 'open communicatie' schreef ik al dat mensen vanuit eigen perspectief een mening vormen over een situatie. Deze onderstroom wordt veroorzaakt door verschillen in achtergrond, opvoeding, normen, waarden, opleiding etc. Kwaliteit door diversiteit vraagt onderlinge verschillen op waarde te schatten ... dit vraagt tijd en aandacht. Om het verschil tussen persoonlijkheden in teams inzichtelijk te maken, gebruik ik de MBTI (Myers-Briggs Type Indicator). Dit is gebaseerd op de persoonlijkheidstypetheorie van Carl Jung en geeft inzicht in jouw persoonlijkheid op basis van vier dimensies:
De persoonlijkheidstype helpt jou en jouw team om de interactie met anderen te begrijpen. Om erachter te komen wat de MBTI-type is, dien je de MBTI-vragenlijst in te vullen en een feedbacksessie te ondergaan met een gekwalificeerde MBTI-professional, like me.
|