Archives |
Back to Blog
Stel een kritische vraag ...13/7/2020 Auteur Simone van DijkWelke baan je ook doet, je ontkomt er niet aan: je zult moeten samenwerken. Ook als iemand in jouw ogen het werk niet goed (genoeg) doet , iemand twintig jaar ouder is of altijd luidruchtig. In deze serie blogs vertel ik graag over succesfactoren voor een goede samenwerking binnen en tussen teams. Eerder besteedde ik aandacht aan de succesfactoren 'een helder doel', 'gezamenlijke verantwoordelijkheid' en 'open communicatie'. Vandaag de vierde factor: respect voor verschil. 'Stille Willie' in de meetingJe zit in een meeting. Je moet met een paar collega’s een nieuw voorstel neerleggen bij de directie. Vandaag is de dag dat de verschillende ideeën uitgewerkt worden. De secretaresse voert, zoals gewoonlijk, het hoogste woord. Naast een paar ideeën brengt ze ook nog even de laatste ‘nieuwtjes’ uit het bedrijf ter tafel. De salesman gaat er gretig op in en kent er ook nog wel een paar. De voorzitter van de meeting gaat er een paar minuten in mee, roept de boel weer tot orde en gaat verder. Je kijkt om je heen: oh ja, 'die stille Willie' van Finance heeft dus wéér niks gezegd. Maar ja, er moet iemand bij zitten die budgetten kan toewijzen.
Kwaliteit vraagt om diversiteitVoor een efficiënte samenwerking heb je verschillende kwaliteiten nodig. Het is goed om diversiteit te hebben. Dat komt de kwaliteit altijd ten goede. Dat zegt niet dat het ook de makkelijkste weg is: Het zal schuren. Kritische vragen zijn soms lastig, maar wel nuttig... Maak het verschil inzichtelijk![]() Zelfkennis, zoals weten welke werkzaamheden goed bij jou passen, persoonlijke voorkeuren en stijl van werken en dit delen helpt in de samenwerking. Maar hoe goed ken je jezelf eigenlijk? En hoe goed weten andere mensen in jouw organisatie wat jou beweegt en hoe jouw ideale werkomgeving eruit ziet? Als onderdeel van 'open communicatie' schreef ik al dat mensen vanuit eigen perspectief een mening vormen over een situatie. Deze onderstroom wordt veroorzaakt door verschillen in achtergrond, opvoeding, normen, waarden, opleiding etc. Kwaliteit door diversiteit vraagt onderlinge verschillen op waarde te schatten ... dit vraagt tijd en aandacht. Om het verschil tussen persoonlijkheden in teams inzichtelijk te maken, gebruik ik de MBTI (Myers-Briggs Type Indicator). Dit is gebaseerd op de persoonlijkheidstypetheorie van Carl Jung en geeft inzicht in jouw persoonlijkheid op basis van vier dimensies:
De persoonlijkheidstype helpt jou en jouw team om de interactie met anderen te begrijpen. Om erachter te komen wat de MBTI-type is, dien je de MBTI-vragenlijst in te vullen en een feedbacksessie te ondergaan met een gekwalificeerde MBTI-professional, like me.
0 Reacties
read more
Laat een antwoord achter. |